Masterclass: Arbeidsmigratie

De nieuwe spelregels voor arbeidsmigratie & arbeidsmobiliteit. Online lezing voor het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, 14 september 2020

Het ideaal dat iedereen binnen Europa zou kunnen reizen, wonen en werken in gelijkwaardigheid, lijkt gepaard te gaan met een ‘race naar het afvoerputje’. Sectoren met tekorten (land- en tuinbouw, vleesindustrie, de bouw) halen veelal Oost-Europese arbeidsmigranten binnen. Ze belanden in Nederland in een schimmige industrie waar koppelbazen en uitzendbureaus de dienst uitmaken. Zowel Europeanen als niet-Europeanen  betreden onze arbeidsmarkt; in het slechtste geval worden zij werknemers zonder de rechten, voorzieningen en minimumlonen die voor andere werkenden wel gelden. Wat is een fatsoenlijk minimum voor arbeidsmigranten? Welke rol speelt de Europese Unie daarin? Wat moet Nederland – als ontvangend land – beter op orde krijgen als zij gedetacheerde werknemers ontvangt?

Sprekers o.a. 

Judith Sargentini, GroenLinks-politicus
Armine Stepanyan, Statenlid GroenLinks Zuid-Holland
Sarah Hardus, Onderzoeksleider Wetenschappelijk Bureau GroenLinks

Voor de lezing via Vimeo, klik hier!